Language selection

English (United Kingdom)

ПОЕМАМ ОТГОВОРНОСТТА!

Mario TopchiiskiИзборите за органи на Софийска адвокатска колегия (САК) приключиха и е време някой да поеме отговорността за резултатите.

Но нека първо БЛАГОДАРЯ ЛИЧНО на всички столични адвокати за рекордната им активност да участват персонално и чрез пълномощници в гласуването на 07 февруари 2016г.!


БЛАГОДАРЯ и на АДВОКАТИТЕ, ОСИГУРИЛИ ВОТА НА КОЛЕГИТЕ СИ с безвъзмездния си труд в този ден, както и на тези, които ще бъдат овъзмездени частично!
СПЕЦИАЛНО БЛАГОДАРЯ на КОЛЕГИТЕ от АСОЦИАЦИЯ „АДВОКАТИ ЗА ПРОМЯНА“ и на стотиците симпатизанти, подкрепили нашите кандидатури за тези избори!
БЛАГОДАРЯ ЗА ПОДКРЕПАТА, УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ!

Колкото до отговорността, тя трябва да бъде поета от някого, за да продължи оттук насетне начисто работата на всички будители на столичните адвокати, посветили немалка част от труда и времето си вече 6 години да променят Софийската адвокатска колегия!
И понеже никой от Софийски адвокатски съвет не желае да излезе с позиция защо безспорните промени към по-добро практикуване на професията от столичните адвокати в мандата 2012-2016г. са „наказани“ с безпрецедентния откъм мащаби наказателен вот към тях, АЗ ПОЕМАМ ОТГОВОРНОСТТА!

И така,
ПОЕМАМ ОТГОВОРНОСТТА за безпрецедентно увеличения брой гласуващи активно на изборите адвокати, макар и чрез този „контролиран вот“, на който сме само онемели свидетели. Все отнякъде трябва да се тръгне, важното е, че след 6 години битки за честта на столичната Адвокатура, някои колеги вече знаят деня и мястото за гласуване, браво!

ПОЕМАМ ОТГОВОРНОСТТА за „наказателния вот“ за проведените в мандата 2012-2016г. реформи в САК, представляващи опит за обръщане на тенденцията за упадък на адвокатската професия след повече от две десетилетия безхаберие на управлявалите Българската адвокатура, вкл. и Софийска адвокатска колегия! Реформите винаги дразнят любителите на монотонното ежедневие, а и винаги са безкрайно критикувани по кафенета и кръчми, при това – заслужено и компетентно!

ПОЕМАМ ОТГОВОРНОСТТА за обстоятелството, че нито един действителен член на Асоциация „Адвокати ЗА Промяна“ не бе припознат като реформатор и не бе преизбран в Софийски адвокатски съвет (САС), независимо от положения огромен труд от всеки от повечето от тях и независимо от невиждания досега обем и брой на проведените реформи в почти всяка област на адвокатския живот. Така се пада от всеки, който опитва да променя наложения ни ориенталски житейски ритъм, такъв не е за жалене!

ПОЕМАМ ОТГОВОРНОСТТА за тези, които загърбиха своя и на съмишлениците си четиригодишен труд и решиха да доказват, че разцеплението прави силата. Май не го доказаха, но пък взеха едно място на резервен член в САС, браво!

ПОЕМАМ ОТГОВОРНОСТТА за тези, които никога не заявиха нито публично, нито в частен порядък, че напускат Асоциацията, но пък договаряха под път и над път по-изгодно своите позиции и за пореден път „издоиха“ гласове за себе си! Това са все известни професионалисти адвокати, които правилно са схванали посланията за политическия морал – такъв няма на тази територия, наречена България! Моралът (т.е. – неговата липса!) на българските политици като бацил на заразна болест се „интегрира“ у мнозина от нашите колеги и те „осребряват“ престоя си в органите на САК успешно. Браво и на тях, добре са научили този публичен урок, преподаван вече 25 години! Ново нещо не показаха, но пък този урок са го усвоили! И на тях – браво!

ПОЕМАМ ОТГОВОРНОСТТА за явлението „И. Данов“ – първо се „внедряваш“ в „групата за промени“, после предаваш повярвалите ти, като агитираш на изборите за техните опоненти, четири години просто стоиш в САС и се подготвяш за негов председател, като не вършиш нищо, защото може да сбъркаш и някой да те обвини, да те разкрие и така да се провали личния ти план. Накрая, за да станеш все пак разпознаваем, убеждаваш най-верния ти сътрапезник да направи предложение за годишни премии на работещите в САС, гласуваш против, вземаш парите, а после огласяваш тази „скандална информация“ в Интернет. За финал пускаш и една жалба, белким хване „дикиш“ пред колегите, на които тайно си обещал да ги подкрепяш срещу собствените ти сподвижници. Но – „ Да внимаваме!“, казва Светото писание. „Бивш“ предател, „бивша“ представителка на най-древната професия и „бившо“ ченге няма, но пък вече имаме настоящ председател на САК! Ха иди, че го разбери, казваше доскоро един титан на мисълта!
Да е честито на победителите, най-вече на тези отзад, скритите, а Бог да пази Софийска адвокатска колегия!

ПОЕМАМ ОТГОВОРНОСТТА за току що избраните делегати от София за Общото събрание на адвокатите от страната, представители и членове на бившия, а някои и на настоящия Висш адвокатски съвет, гласували изхвърлянето на всички делегати от Софийска адвокатска колегия през 2012г. Да продължават да работят срещу собствената си колегия, да не се стесняват, „народната памет“ очевидно е къса!

ПОЕМАМ ОТГОВОРНОСТТА за предложената „Програма за промени“ през 2012г. и за наскоро предложената „Нова Програма за промени“ в началото на 2016г. Посочените там реформи неизбежно ще се случат, не защото аз ги искам или защото съм ги редактирал и съм предложил немалко от тях, а защото вече са факт в едни приятелски адвокатски колегии, на запад от Драгоман!

ПОЕМАМ ОТГОВОРНОСТТА за всички провалени мечти за европейско равнение на българските адвокати, това засега се отлага – идват рускоговорящите адвокати.

Въобще и изобщо, ПОЕМАМ ОТГОВОРНОСТТА за всички случили се и неслучили се промени, за загубата на изборите, за всичко, което дразни адвокатите напоследък!

Но НЕ ПОЕМАМ ОТГОВОРНОСТТА да бъда безучастен към интересите на гилдията, да нямам идеи за просперитета на адвокатската професия, да съм „активен“ само в кръчмите и да не болея за адвокатската чест!
ТАЗИ ОТГОВОРНОСТ НЕ ПОЕМАМ!

София
09 февруари 2016г.

Адвокат Марио Топчийски


 

 

АКТУАЛНО!

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ОБЕДИНЕНИЕ АДВОКАТИ ЗА ПРОМЯНА И РАЗВИТИЕ

DSC3264

Д Е К Л А Р А Ц И Я


Асоциация „Адвокати ЗА Промяна“ благодари сърдечно на всички свои членове и симпатизанти, подкрепили нашите кандидати на първия тур на изборите на 30 и 31 януари 2016г. за делегати и за органи на Софийска адвокатска колегия!
Декларираме, че няма да Ви предадем, приятели! Ще защитим любовта си към адвокатската професия и ще продължим да се борим за правата и свободите на адвокатите, както винаги сме го правили досега!
Въпреки настоятелните запитвания от представители на двете други групи, участвали в изборите, държим публично, а не тайно, както ни се предлага, да заявим, така че да стане ясно на всички адвокати:

НИЕ ЩЕ ПОДКРЕПИМ ЕДИНСТВЕНО НАШИТЕ КАНДИДАТИ на балотажа в неделя 7 февруари 2016г.! Колеги от тези две групи, ако Вие желаете – подкрепете се помежду си, знаем, че отдавна сте готови за това, предстои да го покажете и на адвокатската общност, можете да го направите открито или скрито!
От своя страна, каним всички столични адвокати да подкрепят оригиналните носители на промяната в адвокатурата, за да получат ефективна закрила на професионалните си интереси! Когато друга адвокатска структура се докаже с поне половината от направените от нас реформи, когато събере и запази поне наполовина размера и високото качество на нашия членски състав и най-вече – когато демонстрира чрез публично регистрирани свои действия морал в администрирането и ръководенето на адвокатските дела, ние ще я потърсим първи за сътрудничество и адвокатската общност ще разбере за това незабавно, бъдете сигурни!

Уважаеми колеги, резултатите от изборите са пред Вашите очи, но нека бъдат и във Вашите умове и във Вашите души! Гласувайте с горещо сърце и с хладен ум, Вашият глас е важен за Софийската и за Българската адвокатура!
НИЩО НЕ Е ПРЕДРЕШЕНО И НИКОЙ НЕ Е ИЗБРАН в органите на Софийската адвокатска колегия – така казва в решенията си Избирателната комисия, вярвайте й!
Затова – каним Ви да дойдете масово на изборите в неделя 7 февруари 2016г., за ДА ИЗБЕРЕМ ЗАЕДНО тези, на които вярваме, че ще защитят правата на адвокатите и интересите на адвокатската професия във все по-сложното време, в което живеем.
ПОДКРЕПЕТЕ НАШИТЕ КАНДИДАТИ, защото ТЕ СА ОРИГИНАЛА и ЗНАЯТ КАК ДА ГО ПРАВЯТ – те успешно защитиха името си на променящи Българската адвокатура!


02.02.2016г.
София
Управителен съвет на Асоциация „Адвокати ЗА Промяна“
Обединение „Адвокати ЗА ПРОМЯНА и развитие“