Language selection

English (United Kingdom)

ИЗБОРЪТ НА ИЗБРАНИТЕ ИЛИ ИЗБОРЪТ НА ИЗИГРАНИТЕ

Adv. Maria Delcheva

 

ИЗБОРЪТ НА ИЗБРАНИТЕ

или

ИЗБОРЪТ НА ИЗИГРАНИТЕ

 

ИЗБОРЪТ е НАШ!

 

    УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Изборите за органи на столичната адвокатура станаха емблематични за състоянието, статута и неуредиците в адвокатската гилдия.

Вече години не можем да се преборим със самите себе си – къде от безсилие, къде от отчаяние, дезинтересираност или обладал ни негативизъм. Позволихме на политиките на кликите да решават вместо нас и да се държим като безмозъчна, безсловесна, невиждаща и заблудена тълпа. Не уважихме професионалното си достойнство, а търсим уважение в средата, в която работим.

Вече години не успяваме да кажем „Не” на гласовете в себе си, които блокират желанието ни да направим нещо и да бъдем значими и независими в собствения си избор. Забравихме обещанието, което дадохме в началото на професионалния си път да бъдем достойни за необходимите за адвокатурата доверие и уважение, да изпълняваме добросъвестно задълженията си като адвокати в съответствие с Конституцията, законите на Република България и морала. Забравихме удобно и срещу какво, обещанията, които други не изпълниха за нас, но ни начертаха светло бъдеще за себе си. Встрани от проблемите, които ескалират в столичната адвокатура, си забранихме да говорим за тях и да изразим явно своето недоволство чрез личния си избор, надявайки маската на „бягащия човек”. Не позволихме на времето, през което обезверявахме и чувствахме болка от несправедливостите, да си отиде, защото отново приемаме да ни управляват тези, които не искат да бъдат част от нас, а да бъдат първи между равни.

А къде отидоха съвестта и себеуважението ни? Спомняте ли си за толкова години някой, от което и да било ръководство, да ни каза: Извинявайте, колеги, уважаваме ви за това, което сте, уважаваме ви за труда, който полагате в такава среда, и се извиняваме за това, което не направихме за вас. Май онези, които се настаняват в бялата заседателна зала на САК, първо се оперират от достойнство, още повече когато анонимността и качествата им са гарантирани от политически опозиции, в които прескачат като депутатите ни в парламента.

Така се плъзнахме по тънкия лед, за да търсим опора в „силните на деня”, продавайки независимостта си, защото не ни е удобно да признаем професионалната си емоционална травма на изоставени. Това сякаш ни фокусира в собствените ни объркани мисли и спомени, които блокират индивидуалното ни право да заявим себе си и да упражним лично правата си. Позволихме си незрели реакции, незряла агресия и контролиран вот, за да бъдем пешките на значимите. Не си позволихме да играем, а да ни изиграят.

А, дали тези, на които дадохте гласа си, имат същите чувства към вас – човешки и колегиални? Дали ви уважават за това, което им подарихте, или предадохте себе си, за да продължите професионалната си агония като мазохисти, надявайки маската на унижението. Или сковахме съзнанието си от безкрайните несправедливости?

Вече пропуснахме едната възможност да гласуваме за личности и авторитети, защото допуснахме липсата на контрол върху събитията. Да – бяхме оскърбени, обидени, засрамени и скрихме това зад труда си в залите. Не се лъжете. Трудът ни не е барикада за нас самите, а полза и привилегия за клиентите ни, но това не решава професионалните ни проблеми и неуредиците в собствената ни колегия. Позволете си да бъдете себе си, покажете личностната си значимост, позитивирайте начина си на мислене и елате да гласуваме заедно – за тези, които ни защитават; за тези, на които вярваме; за тези, които ни показаха, че са част от нас и защитиха правата ни; за тези, които ни обещаха да работят за нас, а не за себе си. Разпознайте се в тях и в собствената си уникалност, а не в обещанията за имагинерни благини и неслучващи се събития. Не предавайте достойнството си и не позволявайте да бъдете контролирани, а някой друг да взема решенията вместо вас. Само така ще се сбогуваме с нагласите, че и следващите органи на Софийска адвокатска колегия ще бъдат „същите” и нищо няма да се промени. Нека спрем усещането за безизходност и безвремие. Изборът е мой и ваш и имаме правото да го заявим лично. Затова ви припомням една мисъл на американския философ и есеист Ралф Уолдо Емерсън, автор и на небезизвестната фраза „адвокат на дявола”: „Не отивай там, където пътят може да те отведе, вместо това иди там, където няма път и остави следа”.

Ще ви чакам!

 

03 февруари 2016г.                        адв. МАРИЯ В. ДЕЛЧЕВА


 

 

АКТУАЛНО!

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ОБЕДИНЕНИЕ АДВОКАТИ ЗА ПРОМЯНА И РАЗВИТИЕ

DSC3264

Д Е К Л А Р А Ц И Я


Асоциация „Адвокати ЗА Промяна“ благодари сърдечно на всички свои членове и симпатизанти, подкрепили нашите кандидати на първия тур на изборите на 30 и 31 януари 2016г. за делегати и за органи на Софийска адвокатска колегия!
Декларираме, че няма да Ви предадем, приятели! Ще защитим любовта си към адвокатската професия и ще продължим да се борим за правата и свободите на адвокатите, както винаги сме го правили досега!
Въпреки настоятелните запитвания от представители на двете други групи, участвали в изборите, държим публично, а не тайно, както ни се предлага, да заявим, така че да стане ясно на всички адвокати:

НИЕ ЩЕ ПОДКРЕПИМ ЕДИНСТВЕНО НАШИТЕ КАНДИДАТИ на балотажа в неделя 7 февруари 2016г.! Колеги от тези две групи, ако Вие желаете – подкрепете се помежду си, знаем, че отдавна сте готови за това, предстои да го покажете и на адвокатската общност, можете да го направите открито или скрито!
От своя страна, каним всички столични адвокати да подкрепят оригиналните носители на промяната в адвокатурата, за да получат ефективна закрила на професионалните си интереси! Когато друга адвокатска структура се докаже с поне половината от направените от нас реформи, когато събере и запази поне наполовина размера и високото качество на нашия членски състав и най-вече – когато демонстрира чрез публично регистрирани свои действия морал в администрирането и ръководенето на адвокатските дела, ние ще я потърсим първи за сътрудничество и адвокатската общност ще разбере за това незабавно, бъдете сигурни!

Уважаеми колеги, резултатите от изборите са пред Вашите очи, но нека бъдат и във Вашите умове и във Вашите души! Гласувайте с горещо сърце и с хладен ум, Вашият глас е важен за Софийската и за Българската адвокатура!
НИЩО НЕ Е ПРЕДРЕШЕНО И НИКОЙ НЕ Е ИЗБРАН в органите на Софийската адвокатска колегия – така казва в решенията си Избирателната комисия, вярвайте й!
Затова – каним Ви да дойдете масово на изборите в неделя 7 февруари 2016г., за ДА ИЗБЕРЕМ ЗАЕДНО тези, на които вярваме, че ще защитят правата на адвокатите и интересите на адвокатската професия във все по-сложното време, в което живеем.
ПОДКРЕПЕТЕ НАШИТЕ КАНДИДАТИ, защото ТЕ СА ОРИГИНАЛА и ЗНАЯТ КАК ДА ГО ПРАВЯТ – те успешно защитиха името си на променящи Българската адвокатура!


02.02.2016г.
София
Управителен съвет на Асоциация „Адвокати ЗА Промяна“
Обединение „Адвокати ЗА ПРОМЯНА и развитие“