Language selection

English (United Kingdom)

ПОЕМАМ ОТГОВОРНОСТТА!

Mario TopchiiskiИзборите за органи на Софийска адвокатска колегия (САК) приключиха и е време някой да поеме отговорността за резултатите.

Но нека първо БЛАГОДАРЯ ЛИЧНО на всички столични адвокати за рекордната им активност да участват персонално и чрез пълномощници в гласуването на 07 февруари 2016г.!


БЛАГОДАРЯ и на АДВОКАТИТЕ, ОСИГУРИЛИ ВОТА НА КОЛЕГИТЕ СИ с безвъзмездния си труд в този ден, както и на тези, които ще бъдат овъзмездени частично!
СПЕЦИАЛНО БЛАГОДАРЯ на КОЛЕГИТЕ от АСОЦИАЦИЯ „АДВОКАТИ ЗА ПРОМЯНА“ и на стотиците симпатизанти, подкрепили нашите кандидатури за тези избори!
БЛАГОДАРЯ ЗА ПОДКРЕПАТА, УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ!

Колкото до отговорността, тя трябва да бъде поета от някого, за да продължи оттук насетне начисто работата на всички будители на столичните адвокати, посветили немалка част от труда и времето си вече 6 години да променят Софийската адвокатска колегия!
И понеже никой от Софийски адвокатски съвет не желае да излезе с позиция защо безспорните промени към по-добро практикуване на професията от столичните адвокати в мандата 2012-2016г. са „наказани“ с безпрецедентния откъм мащаби наказателен вот към тях, АЗ ПОЕМАМ ОТГОВОРНОСТТА!

И така,
ПОЕМАМ ОТГОВОРНОСТТА за безпрецедентно увеличения брой гласуващи активно на изборите адвокати, макар и чрез този „контролиран вот“, на който сме само онемели свидетели. Все отнякъде трябва да се тръгне, важното е, че след 6 години битки за честта на столичната Адвокатура, някои колеги вече знаят деня и мястото за гласуване, браво!

ПОЕМАМ ОТГОВОРНОСТТА за „наказателния вот“ за проведените в мандата 2012-2016г. реформи в САК, представляващи опит за обръщане на тенденцията за упадък на адвокатската професия след повече от две десетилетия безхаберие на управлявалите Българската адвокатура, вкл. и Софийска адвокатска колегия! Реформите винаги дразнят любителите на монотонното ежедневие, а и винаги са безкрайно критикувани по кафенета и кръчми, при това – заслужено и компетентно!

ПОЕМАМ ОТГОВОРНОСТТА за обстоятелството, че нито един действителен член на Асоциация „Адвокати ЗА Промяна“ не бе припознат като реформатор и не бе преизбран в Софийски адвокатски съвет (САС), независимо от положения огромен труд от всеки от повечето от тях и независимо от невиждания досега обем и брой на проведените реформи в почти всяка област на адвокатския живот. Така се пада от всеки, който опитва да променя наложения ни ориенталски житейски ритъм, такъв не е за жалене!

ПОЕМАМ ОТГОВОРНОСТТА за тези, които загърбиха своя и на съмишлениците си четиригодишен труд и решиха да доказват, че разцеплението прави силата. Май не го доказаха, но пък взеха едно място на резервен член в САС, браво!

ПОЕМАМ ОТГОВОРНОСТТА за тези, които никога не заявиха нито публично, нито в частен порядък, че напускат Асоциацията, но пък договаряха под път и над път по-изгодно своите позиции и за пореден път „издоиха“ гласове за себе си! Това са все известни професионалисти адвокати, които правилно са схванали посланията за политическия морал – такъв няма на тази територия, наречена България! Моралът (т.е. – неговата липса!) на българските политици като бацил на заразна болест се „интегрира“ у мнозина от нашите колеги и те „осребряват“ престоя си в органите на САК успешно. Браво и на тях, добре са научили този публичен урок, преподаван вече 25 години! Ново нещо не показаха, но пък този урок са го усвоили! И на тях – браво!

ПОЕМАМ ОТГОВОРНОСТТА за явлението „И. Данов“ – първо се „внедряваш“ в „групата за промени“, после предаваш повярвалите ти, като агитираш на изборите за техните опоненти, четири години просто стоиш в САС и се подготвяш за негов председател, като не вършиш нищо, защото може да сбъркаш и някой да те обвини, да те разкрие и така да се провали личния ти план. Накрая, за да станеш все пак разпознаваем, убеждаваш най-верния ти сътрапезник да направи предложение за годишни премии на работещите в САС, гласуваш против, вземаш парите, а после огласяваш тази „скандална информация“ в Интернет. За финал пускаш и една жалба, белким хване „дикиш“ пред колегите, на които тайно си обещал да ги подкрепяш срещу собствените ти сподвижници. Но – „ Да внимаваме!“, казва Светото писание. „Бивш“ предател, „бивша“ представителка на най-древната професия и „бившо“ ченге няма, но пък вече имаме настоящ председател на САК! Ха иди, че го разбери, казваше доскоро един титан на мисълта!
Да е честито на победителите, най-вече на тези отзад, скритите, а Бог да пази Софийска адвокатска колегия!

ПОЕМАМ ОТГОВОРНОСТТА за току що избраните делегати от София за Общото събрание на адвокатите от страната, представители и членове на бившия, а някои и на настоящия Висш адвокатски съвет, гласували изхвърлянето на всички делегати от Софийска адвокатска колегия през 2012г. Да продължават да работят срещу собствената си колегия, да не се стесняват, „народната памет“ очевидно е къса!

ПОЕМАМ ОТГОВОРНОСТТА за предложената „Програма за промени“ през 2012г. и за наскоро предложената „Нова Програма за промени“ в началото на 2016г. Посочените там реформи неизбежно ще се случат, не защото аз ги искам или защото съм ги редактирал и съм предложил немалко от тях, а защото вече са факт в едни приятелски адвокатски колегии, на запад от Драгоман!

ПОЕМАМ ОТГОВОРНОСТТА за всички провалени мечти за европейско равнение на българските адвокати, това засега се отлага – идват рускоговорящите адвокати.

Въобще и изобщо, ПОЕМАМ ОТГОВОРНОСТТА за всички случили се и неслучили се промени, за загубата на изборите, за всичко, което дразни адвокатите напоследък!

Но НЕ ПОЕМАМ ОТГОВОРНОСТТА да бъда безучастен към интересите на гилдията, да нямам идеи за просперитета на адвокатската професия, да съм „активен“ само в кръчмите и да не болея за адвокатската чест!
ТАЗИ ОТГОВОРНОСТ НЕ ПОЕМАМ!

София
09 февруари 2016г.

Адвокат Марио Топчийски


 

 

ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ

PREDIZBORNO-OBRUSHTENIE-MARIELA-STAIKOVA

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ И ПРИЯТЕЛИ ОТ СОФИЙСКА АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ,

 

Асоциация „Адвокати ЗА Промяна” възникна и функционира като демократична съсловна платформа за обединение на колеги -съмишленици в стремежа им чрез диалог да идентифицират системните проблеми, които мнозинството софийски адвокати изпитваме, както в нашата ежедневна работа, така и при взаимоотношенията с органите на колегията и с институциите.

 

Асоциацията е замислена като терен, на който всеки софийски адвокат може да излезе от анонимност и да предложи визии за функционирането и развитието на САК, както и да участва в изработване на общи инициативи, насочени към разрешаване на професионални и организационни въпроси в интерес на адвокатите.

 

При създаването на Асоциацията, първа основна цел на обединените в нея адвокати бе да се сложи край на недопустимото дългогодишно разминаване между професионалните потребности и проблеми на членовете на САК и приоритетите в дейността на управителните органи на колегията.

 

Обединихме се около разбирането, че инструмент за постигане на тази важна цел е преодоляване на традиционните за многобройната ни колегия скептицизъм, апатия и инерция при формиране на управителни органи на колегията. Обединихме се около разбирането, че за да се постигне ефективно ангажиране на органите на САК с разрешаване на болезнените за софийските адвокати въпроси, следва при избора им да бъдат провокирани критичността и активността на повече членове на колегията. Обединихме се около разбирането, че работещи в публичен интерес органи на САК могат да бъдат формирани само след действителна, а не фасадна конкуренция на хора и идеи и разбира се  чрез реализиране на прозрачност и строга отчетност на органите на САК по отношение на приоритетите в дейността им и резултатите от нея.

 

При избора на органи на САК през 2012г. нашето обединение стана пионер във въвеждането на нова култура за формиране на органи на колегията, като за първи път осъществихме на практика визия за издигане на кандидатури въз основа на ангажираност на кандидатите с ясна програма включваща мерки за разрешаване на конкретни въпроси. Свидетели сме, че днес в навечерието за нов избор на органи на колегията тази нова култура се възприема от почти всички претенденти. Ето защо сме удовлетворени, че въведохме практиката за подбор на кандидати за членове на органите на САК след преценка на техния организационен капацитет и подготвеността им да работят по пакет от мерки в интерес на цялата колегия. Горди сме, че провокирахме интерес към изборите на повече колеги от САК и доказахме на практика необходимостта от конкуренция и обосновка на качествата на кандидатите за членове на органите на адвокатурата.

Равносметката от мандата на настоящите органи на колегията, избрани през 2012 г., сочи че доста от изработените в Асоциацията инициативи бяха възприети и от САС, благодарение на активността и усилията на членовете на съвета, подкрепени нас. Тези усилия дадоха прилични начални резултати и допринесоха за начално реформиране и по-добро функциониране на колегията, за въвеждане на добри практики и европейски стандарти в самоуправлението й, а също така и за подобряване на взаимодействието между членовете на САК и управителните органи.

 

Ето конкретно кои са инициативите генерирани в периода 2012-2016 г. от адвокатите обединени в Асоциацията и реализирани с усилията на членовете на САС, подкрепени от нас:

 

За пръв път САС изработи регламент за своята работа, което доведе до повече прозрачност и предвидимост в дейността му ;

 

За пръв път бяха създадени постоянни комисии към САС за генериране на пакети от секторни мерки, което доведе до полезно  фокусиране и подреждане на приоритетите в дейността на съвета.

 

За пръв път бе възприета и реализирана дисциплинарна политика, основана на превенцията, което доведе до драстично намаляване на дисциплинарните производства.

 

За пръв път се реализираха мерки за намаляване на административното бреме на адвокатите, чрез въвеждане на електронно уведомяване, разкриване на допълнителни пунктове за административно обслужване в Търговския дом в центъра на София и изработване на динамичен интернет сайт, което доведе до икономия на професионално време и ресурс за всеки столичен адвокат.

 

За пръв път се реализираха колективни логистични мерки за дейността на адвокатите чрез абониране за електронен достъп до базов пакет нормативни актове и съдебна практика и базов пакет професионално застраховане, което доведе до облекчаване на финансовото бреме за тях.

 

За пръв път се направи опит за изработване и се въведоха в действие обективни критерии и механизми за равномерно разпределение на служебните защити, което доведе до възможност за проверка и контрол на процеса.

 

За пръв път се предприеха мерки за диверсификация и ефективно управление на финансовите активи на колегията, с оглед гарантиране на влоговете от рискове в банковата система, което доведе до своевременно избягване на неблагоприятните последици от кризата в КТБ.

 

За пръв път се прие ясен регламент за управление на имуществото и почивните бази, което доведе до прозрачност в управлението и достъп на повече адвокати до социалния ресурс на колегията.

 

За пръв път САС възприе политика на привличане в работата на постоянните комисии на редови адвокати, което доведе до приобщаване на капацитета и експертизата на по-широк кръг  членове на САК.

 

Част от инициативите ни останаха частично или напълно нереализирани, но предвид мащабността на промените е разбираемо, че на този състав на САС обективно не му достигнаха технологично време и капацитет за осъществяване на всички амбициозни намерения и мерки, предложени от обединените в Асоциацията адвокати.

 

Естествено, освен поради обективни пречки, част от инициативите не бяха реализирани и поради пречки от субективен характер и човешки междуособици, тъй като за жалост при някои от членовете на съвета тщеславието и личните амбиции и интереси взеха превес.

 

Независимо от обективните и субективни трудности, ние сме окуражени от първите резултати на нашите инициативи за реформи в дейността на органите на САК за периода 2012-2016 г. и благодарим без изключение на всички членове на САС, на тези на Контролния съвет и на Дисциплинарния съд за работата и диалога им по тях, независимо дали са ги подкрепяли с гласа си или не.

 

Сега, в навечерието на избора за органи на колегията, отново представяме на вниманието на софийската адвокатска общност изработената с общи усилия „Програма за продължаване на реформирането на САК и в периода 2016 – 2019г.“, която програма е възприета и като лична кауза и платформа от всички кандидати за органи на колегията, подкрепени от нас.

 

КОЛЕГИ, призоваваме Ви да ги подкрепите и Вие, за да бъде бъдещият състав на органите на САК ефективен и ентусиазиран екип от единомишленици, приел за своя кауза реализирането на пакета полезни за колегията инициативи на обединените в Асоциация  „Адвокати ЗА Промяна” адвокати.

 

АДВОКАТ МАРИЕЛА СТАЙКОВА            Кандидат за член на САС

P.S. Благодаря за заявената подкрепа за моята кандидатура на адвокатите обединени в Асоциация Адвокати за промяна и на още 32-ма колеги извън нея.

 

София                                    Февруари 2016 


 

 

НОВА ПРОГРАМА ЗА РЕФОРМИ В САК (2016-2019г.)

Lawyers4changes-2016

Уважаеми колеги,
Обединение "Адвокати ЗА ПРОМЯНА и развитие" Ви предлага своята НОВА ПРОГРАМА ЗА РЕФОРМИ В САК за мандат 2016-2019г.

Ако изберете нашите кандидати, тази програма ще бъде РЕАЛНОСТ!


 

 

ИЗБОРЪТ НА ИЗБРАНИТЕ ИЛИ ИЗБОРЪТ НА ИЗИГРАНИТЕ

Adv. Maria Delcheva

 

ИЗБОРЪТ НА ИЗБРАНИТЕ

или

ИЗБОРЪТ НА ИЗИГРАНИТЕ

 

ИЗБОРЪТ е НАШ!

 

    УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Изборите за органи на столичната адвокатура станаха емблематични за състоянието, статута и неуредиците в адвокатската гилдия.

Вече години не можем да се преборим със самите себе си – къде от безсилие, къде от отчаяние, дезинтересираност или обладал ни негативизъм. Позволихме на политиките на кликите да решават вместо нас и да се държим като безмозъчна, безсловесна, невиждаща и заблудена тълпа. Не уважихме професионалното си достойнство, а търсим уважение в средата, в която работим.

Вече години не успяваме да кажем „Не” на гласовете в себе си, които блокират желанието ни да направим нещо и да бъдем значими и независими в собствения си избор. Забравихме обещанието, което дадохме в началото на професионалния си път да бъдем достойни за необходимите за адвокатурата доверие и уважение, да изпълняваме добросъвестно задълженията си като адвокати в съответствие с Конституцията, законите на Република България и морала. Забравихме удобно и срещу какво, обещанията, които други не изпълниха за нас, но ни начертаха светло бъдеще за себе си. Встрани от проблемите, които ескалират в столичната адвокатура, си забранихме да говорим за тях и да изразим явно своето недоволство чрез личния си избор, надявайки маската на „бягащия човек”. Не позволихме на времето, през което обезверявахме и чувствахме болка от несправедливостите, да си отиде, защото отново приемаме да ни управляват тези, които не искат да бъдат част от нас, а да бъдат първи между равни.

А къде отидоха съвестта и себеуважението ни? Спомняте ли си за толкова години някой, от което и да било ръководство, да ни каза: Извинявайте, колеги, уважаваме ви за това, което сте, уважаваме ви за труда, който полагате в такава среда, и се извиняваме за това, което не направихме за вас. Май онези, които се настаняват в бялата заседателна зала на САК, първо се оперират от достойнство, още повече когато анонимността и качествата им са гарантирани от политически опозиции, в които прескачат като депутатите ни в парламента.

Така се плъзнахме по тънкия лед, за да търсим опора в „силните на деня”, продавайки независимостта си, защото не ни е удобно да признаем професионалната си емоционална травма на изоставени. Това сякаш ни фокусира в собствените ни объркани мисли и спомени, които блокират индивидуалното ни право да заявим себе си и да упражним лично правата си. Позволихме си незрели реакции, незряла агресия и контролиран вот, за да бъдем пешките на значимите. Не си позволихме да играем, а да ни изиграят.

А, дали тези, на които дадохте гласа си, имат същите чувства към вас – човешки и колегиални? Дали ви уважават за това, което им подарихте, или предадохте себе си, за да продължите професионалната си агония като мазохисти, надявайки маската на унижението. Или сковахме съзнанието си от безкрайните несправедливости?

Вече пропуснахме едната възможност да гласуваме за личности и авторитети, защото допуснахме липсата на контрол върху събитията. Да – бяхме оскърбени, обидени, засрамени и скрихме това зад труда си в залите. Не се лъжете. Трудът ни не е барикада за нас самите, а полза и привилегия за клиентите ни, но това не решава професионалните ни проблеми и неуредиците в собствената ни колегия. Позволете си да бъдете себе си, покажете личностната си значимост, позитивирайте начина си на мислене и елате да гласуваме заедно – за тези, които ни защитават; за тези, на които вярваме; за тези, които ни показаха, че са част от нас и защитиха правата ни; за тези, които ни обещаха да работят за нас, а не за себе си. Разпознайте се в тях и в собствената си уникалност, а не в обещанията за имагинерни благини и неслучващи се събития. Не предавайте достойнството си и не позволявайте да бъдете контролирани, а някой друг да взема решенията вместо вас. Само така ще се сбогуваме с нагласите, че и следващите органи на Софийска адвокатска колегия ще бъдат „същите” и нищо няма да се промени. Нека спрем усещането за безизходност и безвремие. Изборът е мой и ваш и имаме правото да го заявим лично. Затова ви припомням една мисъл на американския философ и есеист Ралф Уолдо Емерсън, автор и на небезизвестната фраза „адвокат на дявола”: „Не отивай там, където пътят може да те отведе, вместо това иди там, където няма път и остави следа”.

Ще ви чакам!

 

03 февруари 2016г.                        адв. МАРИЯ В. ДЕЛЧЕВА


 

 

РЕФОРМИТЕ СПЪНАТИ

DSC3596


РЕФОРМИТЕ   СПЪНАТИ

 

Пътят към преизбиране на досегашното ръководство на Висшия адвокатски съвет

за втори мандат – открит

 

    Софийските адвокати направиха своя избор на първи тур за органи и за делегати на 30 и 31 януари 2016г. В безпрецедентна предизборна кампания бяха вкарани да се явят лично близо 1000 адвокати и още 680 дадоха своя глас чрез пълномощно.

 

    Най-много гласове получи най-добрият събирач на пълномощни на Републиката - Ивайло Данов. Тайно и явно подкрепен от досегашното ръководство на Висшия адвокатски съвет, този лъстив кандидат успя добре да „продаде” своя опортюнизъм на недоволната от загубата от 2012г. стара и доскоро несменяема върхушка в Софийската, а и в Българската адвокатура и получи подкрепата освен на няколко големи кантори, като например на целокупната кантора „Доковска и сие”, също така и на отявлени представители на Висшия партиен съвет на БСП, позиционирали се от години на хранилка в ЦИК. Справка – списъка от кандидати от листата на Данов за органи на САК и за делегати!

    Да припомним, че Висшия адвокатски съвет, освен че директно изпрати свои „агенти под прикритие” като подкрепящи го кандидати за колективните органи в тази безименна адвокатска структура, преди това на два пъти отказа без никакви аргументи и въпреки протестите на опозиционното малцинство в съвета да образува дисциплинарни преписки срещу Данов за неговите публични призиви да бъде нарушаван закона и да бъдат давани пълномощни без имена на упълномощения гласуващ адвокат при изборите през 2015г.

    Всъщност, може би този стар „партизански” подход за изпращане под прикритие е бил в ход още преди 2012г., защото Ивайло Данов бе хванат преди три години на изборите за сегашния Висш адвокатски съвет да агитира за подкрепящите Ралица Негенцова представители на статуквото в адвокатурата като убеждаваше, че всъщност това е списък на „Адвокти ЗА Промяна”! Това му костваше изключване от Асоциацията, но не и от Софийски адвокатски съвет, където същият заплаши да блокира работата на съвета. И това като благодарност за избора му в САС от листите на „Адвокати ЗА Промяна” и издигането му за Зам.председател на Софийския адвокатски съвет от същата организация. Въобще – класически партиен подход, за да бъде превзета въпреки волята на избирателите най-голямата адвокатска колегия – Софийската. Някои стогодишни партийни практики и умения от Школата в Симеоново не се забравят, очевидно!

    Сега, когато кандидатите на Ивайло Дановата листа са на път изцяло да превземат 26-те места в бъдещия Софийски адвокатски съвет, както и всички места в останалите органи, старите функционери във Висшия адвокатски съвет (но и поне в още един Висш ..... съвет!) потриват доволно ръце, защото това ще предопредели и спечелването на изборите за Висш адвокатски съвет само след няколко месеца. Както се казва, инвестицията в подходящия кандидат, предал отдавна своите съмишленици, си струваше! Статуквото получи „две в едно” – чрез тотална 100% подмяна в София на представителите на променящите адвокатурата от 2010г. си гарантира и избора за следващия Висш адвокатски съвет. Пей сърце, червено!

    Така незаинтересоваността и пасивността при гласуване на редовите адвокати има опасност да предопредели за години напред продължително затъване на адвокатската професия, но пък ще върне на власт доказалата безплодието на идеи и липса на воля за защита на адвокатските интереси административна адвокатска върхушка от последните 20  години!

 

Р Е С Т А В Р А Ц И Я!

 

    Втори по гласове е т.нар. „Нов избор САК”, обявили се за новото лице на АДВОКАТУРАТА (не само Софийската, а на цялата!). Всъщност там виждаме поне четири познати лица от досегашния Софийски адвокатски съвет, между които е и това на архитекта на политиката „разделяй, за да владееш” Владимир Дончев. Този адвокат, от година и нещо пенсионер, се е обявил за ново лице на адвокатурата, каквото и да си мислят останалите за него. Подкрепата за Дончев се осигурява от структурата на „Асоциация за жените адвокати” и лично на нейния Председател Елка Пороминска, заложили доброто реноме на своята прохождаща организация на предизборна карта.

    Всъщност тук прозират концентрирани личните проекти на двама души, които само до преди около месец се кълняха във вярност на колегите си от „Адвокати ЗА Промяна”. Когато в началото на м. декември 2015г. при демокатична процедура за номинация на кандидат за председател за САК в Асоциация „Адвокати ЗА Промяна“ първият от тях получи едва два гласа (от които единият – неговия собствен глас!), а другата кандидатираща се получи нула гласа, двамата решиха че си заслужава да опитат да докажат, че

 

РАЗЦЕПЛЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА!?

 

Нещо като „дървено желязо”! Предстои да видим дали ще ни го докажат, а тогава да бъде предложено да се смени и надписа над входа на Парламента в София в тяхна чест.

    Ентусиастите от Асоциация „Адвокати ЗА Промяна” получиха средно по около 300 гласа в подкрепа и остават трети в неофициалното класиране.

 

РЕВОЛЮЦИЯТА ИЗЯЖДА ДЕЦАТА СИ!

 

    Това си е направо много при обективно наличните фактори: индивидуално безхаберие за състоянието на адвокатурата, егоистично предизвикано разцепление в последния момент и тотална мобилизация на представителите на старото статукво.

    „Адвокати ЗА Промяна” промениха изцяло климата и посоката на развитие на Адвокатурата в своя мандат 2012-2016г. и сега предстои да платят цената за тежките реформи, които наченаха. Защото нищо на този свят не е без цена, а тази е висока! По определение и от психологията знаем, че никой изначално не обича промените, тъй като те създават дискомфорт в ежедневието. Винаги е необходимо време, за да се оценят по достойнство и това време е толкова по-дълго, колкото промените са по-дълбоки. Намалените дисциплинарни преписки за неплатени вноски от 4304 до под 100 само за около 9 месеца в началото на мандата, финансовото стабилизиране на САК, довело до възможността за погасяване през 2015г. на завещания от старото ръководство ипотечен заем за покупката на сградата на бул. „Тодор Александров” в София, образуваните близо 30 дела по чл.29 и сл. от Закона за адвокатурата в защита правото на адвокатите да са равнопоставени със съдията в съдебната зала, предизвикало гнева на Главния прокурор, искащ тяхната отмяна пред Конституционния съд, решаващата първоначална и постоянна подкрепа за Закона за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата, предизвикал безумния гняв на нотариусите и другите привлегировани представители на статуквото в обществото, да, такива стъпки имат цена, висока цена. Това не се прощава! Те няма да простят и ще търсят всякакви възможности за дискредитиране на защитниците на защитниците. Ще търсят реванш, защото НЕЗАВИСИМА АДВОКАТУРА НЕ Е НУЖНА НА НИКОЙ ВЛАСТНИК!

    И въпреки това – промените са факт! Изброените реформи могат да бъдат допълнени с промяната в кръга на получаващите социална помощ адвокати-майки, създадените за първи път критерии и правила за разпределяне на правна помощ и рязкото намаляване на административната коруция при тяхното разпределяне, 30 пъти увеличените по брой семинари (за съжаление не и по посещаемост и по полза!), значително по-модерния (и отново остарял технологично!) сайт и оживената техническа комуникация с хилядите колеги в САК, 7-те спогодби с адвокатури в Европа и т.н., и т.н., и т.н.

 

    Но наложената тенденция също е факт – чрез подкрепата за И. Данов, чрез разцеплението в „последната минута“ преди изборите на реформаторски настроената група „Адвокати ЗА Промяна“ 

СТАРОТО РЪКОВОДСТВО В АДВОКАТУРАТА ВЗЕМА СВОЯ РЕВАНШ!

 

    Задава се преизбиране на „правилните другари“ във Висшия адвокатски съвет и на неговия председател в началото на 2017г. Междинната цел е на път да бъде постигната!

 

    Ползата за адвокатурата? А какво беше това?

 

    Всичко обаче все още е в ръцете на софийските адвокати.

 

    „НЯМА ИЗБРАНИ ОРГАНИ“, обяви Избирателната комисия.

    Т. нар. „балотаж“ е в неделя – 7 февруари 2016г. и на него се очакват интересни развръзки. Все още адвокатите могат да променят сами професионалната си съдба!
    
P.S. :   Офертата важи до неделя!

 

01 февруари 2016г.            Редакция на сайта на Асоциация „Адвокати ЗА Промяна“


 

 

ОБРЪЩЕНИЕ НА АДВОКАТ ВЕЛИНА РАШКОВА

DSC9560

О Б Р Ъ Щ Е Н И Е

СКЪПИ КОЛЕГИ,

УВАЖАЕМИ СИМПАТИЗАНТИ,

    Пред нас са резултатите от първия тур на изборите за делегати и за органи на Софийската адвокатска колегия, проведени на 30 и 31 януари 2016г. Това налага да направим своите изводи и анализи и да вземем решение за предстоящия балотаж в неделя – 7-ми февруари 2016г.

    Трябва да признаем, че резултатите на кандидатите на Асоциация „Адвокати ЗА промяна” не са добри и затова има причини.

Една от тях е, че човекът, който някога бе част от нашата организация, умело използва идеите й за постигане на свои користни цели. Той успя да заблуди голяма част от гласуващите колеги, че действително более за проблемите на Адвокатурата. Но истината е друга и ние, неговите доскорошни съратници го знаем добре: той грубо използва и манипулира всички единствено и само в своя полза.

Друга причина е отцепването от нас на група наши членове в последния момент преди изборите. Това също повлия лошо на резултатите от първия тур. Тези хора ни предадоха буквално в „последната минута” и загърбиха с лека ръка граденото с години от Асоциацията, накърниха нейния, а и собствения си авторитет и предпочетоха личностната си изява пред интересите на общността ни.

Интересното е, че ние се борим само и динствено с наши производни, няма други значими участници в изборните процеси, излъчени от средите на адвокатурата. Очевидно нашият успешен мандат 2012-2016г. е заразителен пример и изкушава мнозина. Както е казано в Светото писание : „Мнозина са звани, малцина са призвани!“.

Убедени сме, че всички наши членове и симпатизанти са мислещи хора, които ще направят добре своите изводи в този момент, а и занапред!

 

СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,

Видно е, че ние не можем да подкрепим нито една от двете групи!

ЖЕЛАЕМ ДА УЧАСТВАМЕ В УПРАВЛЕНИЕТО НА СОФИЙСКАТА АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ, НО НЕ И НА ВСЯКА ЦЕНА!

За нас е по-важно да съхраним името на Асоциацията като изразител на онези идеи за развитие на Адвокатурата, които ще я издигнат на европейско ниво.

 

Благодарим за ентусиазма и себеотдаването на младите колеги, които безкористно ни подкрепят. Те са бъдещето на Софийската адвокатура!

Благодарим и на колегите с по-голям стаж и опит, които гласуваха за нас. Те успяха, въпреки житейските и професионални изпитания, да съхранят своя морал.

За всички тях важат думите на Тацит: „Рядко е щастието да мислиш, каквото желаеш и да казваш, каквото мислиш”.

 

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Когато отивате до урните на предстоящия балотаж на 07.02.2016 г., си споменете думите на Цицерон: „Male parta male dilabuntur – Без чест придобитото безчестно пропада”.

02.06.2016г.                адвокат Велина Рашкова

гр. София                /Секретар на Асоциация „Адвокати ЗА Промяна”/


 

 

ИЗЯВЛЕНИЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА "АДВОКАТИ ЗА ПРОМЯНА"

vladi yanev-iziavlenie

И З Я В Л Е Н И Е
на
Председателя на Асоциация „Адвокати ЗА Промяна“

Уважаеми колеги адвокати от Софийската адвокатска колегия,

“Асоциация Адвокати за промяна” бе създадена с цел да промени статуквото, като опита да спре потъпкването на законните права и интереси на българските адвокати, както и да възстанови техния професионален престиж и достойнство!
Тези от нас, които не я напуснахме заради властови амбиции, кариеристични цели или личностни облаги ЗАЯВЯВАМЕ, ЧЕ ОСТАВАМЕ ВЕРНИ НА НАШИТЕ ПРИНЦИПИ И ЦЕЛИ!
По тези причини отказахме предлаганите ни от останали участници в настоящите избори съглашателства! За нас, по-важно от спечелването на изборите е да запазим нашето достойнство и нашите принципи, както и да съхраним Вашето доверие!
Това е така защото не сме кариеристи и не сме се обединили заради властта като такава, защото имаме морал и достойнство! Защото целите ни са дългосрочни, а кризата в която бе въвлечена Българската адвокатура изисква още години на много самоотверженост и упорита работа! Защото знаем, че най-ценният ни ресурс е нашата почтеност и доверието което Вие, колегите ни имате в нас! Именно този безценен ресурс е нашата опора, той ни дава силата, която ни е необходима за да постигнем общите ни интереси!
Допълнителните избори в неделя – 7-ми февруари 2016г. са изключително важни! Те ще определят реалното положение в адвокатурата за много дълъг период! Ако се запазят резултатите от първите избори и те не бъдат съществено променени на предстоящия балотаж, властта на всички органи на САК ще бъде в едни и същи ръце, което ще създаде реална опасност! Монополизираната власт води до безконтролност, своеволия и извращаване!
Затова молим всички наши колеги – адвокати от САК:
Елате на допълнителните избори (балотажа) на 07.02.2016г. и гласувайте! Гласувайте по съвест и с разум - след като сте разбрали кои са кандидатите, какво са направили и реални ли са техните обещания!


02 февруари 2016г.

Адвокат Владислав Янев
/Председател на Асоциация „Адвокати ЗА Промяна”/


 

 

СОФИЙСКИТЕ АДВОКАТИ СРЕЩУ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

Уважаеми колеги,

Публикуваме за Ваше и на Българското общество сведение приетата с пълно мнозинство Декларация на Общото събрание на адвокатите от Софийска адвокатска колегия от 31 януари 2016г. против искането на Главния прокурор до Конституционния съд за премахване на чл.29 и следващите от Закона за адокатурата относно правата на адвоката, с които  е приравнен със съдията по отношение на дължимото му уважение и дължимото съдействие като на съдия в работата му.

Вижте текста ТУК:


 

 

ВСС отказа оставки

newsroom7


 

 

Какво ни казва последният доклад на ЕК?

chasatnamilencvetkov

По темата в „Часът на Милен Цветков” говорят адвокат Владислав Янев и блогъра Иво Мирчев

В сряда бе представен докладът на Европейската комисия за правосъдието и вътрешните работи в България за последната една година. Той съдържа забележки по отношение на работата на съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност и политическата воля за законодателни промени.

В ефира на предаването „Часът на Милен Цветков” адвокат Владислав Янев заяви, че в доклада са посочени старите проблеми, които още съществуват. Според него изводите са „смекчени и дипломатични, а българските граждани биха се изказали доста по-остро”.

Според блогъра Иво Мирчев в доклада за Румъния има едва няколко препоръки, докато в този за България те са почти 40 и добави, че е обърнато особено внимание на прокуратурата.

Цялото интервю можете да видите ТУК.


 

 
  •  Start 
  •  Prev 
  •  Next 
  •  End 

Page 1 of 6

АКТУАЛНО!

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ОБЕДИНЕНИЕ АДВОКАТИ ЗА ПРОМЯНА И РАЗВИТИЕ

DSC3264

Д Е К Л А Р А Ц И Я


Асоциация „Адвокати ЗА Промяна“ благодари сърдечно на всички свои членове и симпатизанти, подкрепили нашите кандидати на първия тур на изборите на 30 и 31 януари 2016г. за делегати и за органи на Софийска адвокатска колегия!
Декларираме, че няма да Ви предадем, приятели! Ще защитим любовта си към адвокатската професия и ще продължим да се борим за правата и свободите на адвокатите, както винаги сме го правили досега!
Въпреки настоятелните запитвания от представители на двете други групи, участвали в изборите, държим публично, а не тайно, както ни се предлага, да заявим, така че да стане ясно на всички адвокати:

НИЕ ЩЕ ПОДКРЕПИМ ЕДИНСТВЕНО НАШИТЕ КАНДИДАТИ на балотажа в неделя 7 февруари 2016г.! Колеги от тези две групи, ако Вие желаете – подкрепете се помежду си, знаем, че отдавна сте готови за това, предстои да го покажете и на адвокатската общност, можете да го направите открито или скрито!
От своя страна, каним всички столични адвокати да подкрепят оригиналните носители на промяната в адвокатурата, за да получат ефективна закрила на професионалните си интереси! Когато друга адвокатска структура се докаже с поне половината от направените от нас реформи, когато събере и запази поне наполовина размера и високото качество на нашия членски състав и най-вече – когато демонстрира чрез публично регистрирани свои действия морал в администрирането и ръководенето на адвокатските дела, ние ще я потърсим първи за сътрудничество и адвокатската общност ще разбере за това незабавно, бъдете сигурни!

Уважаеми колеги, резултатите от изборите са пред Вашите очи, но нека бъдат и във Вашите умове и във Вашите души! Гласувайте с горещо сърце и с хладен ум, Вашият глас е важен за Софийската и за Българската адвокатура!
НИЩО НЕ Е ПРЕДРЕШЕНО И НИКОЙ НЕ Е ИЗБРАН в органите на Софийската адвокатска колегия – така казва в решенията си Избирателната комисия, вярвайте й!
Затова – каним Ви да дойдете масово на изборите в неделя 7 февруари 2016г., за ДА ИЗБЕРЕМ ЗАЕДНО тези, на които вярваме, че ще защитят правата на адвокатите и интересите на адвокатската професия във все по-сложното време, в което живеем.
ПОДКРЕПЕТЕ НАШИТЕ КАНДИДАТИ, защото ТЕ СА ОРИГИНАЛА и ЗНАЯТ КАК ДА ГО ПРАВЯТ – те успешно защитиха името си на променящи Българската адвокатура!


02.02.2016г.
София
Управителен съвет на Асоциация „Адвокати ЗА Промяна“
Обединение „Адвокати ЗА ПРОМЯНА и развитие“